Bomen hebben onze hulp nodig!

De manier waarop er de laatste jaren om wordt gegaan met bomen is tenen krommend. Decoratiestukken, meer zijn het niet.

Terwijl een boom al hard moet werken om te overleven in een stad. Volgens kenners worden nieuwe bomen zelden ouder dan 15 jaar en nooit zo oud als de bomen, die er nu nog zijn en die we dus moeten koesteren.

Waarom is dat van belang? Oudere bomen leveren veel meer zuurstof (luchtvervuiling, CO2), dempen de geluiden in binnentuinen en langs drukke wegen. Zorgen voor privacy in een drukke stad.
Gebruiken meer water (wateroverlast, grondwater), zijn veilige havens voor allerlei insecten, vogels en planten (biodiversiteit) en zorgen ervoor dat de stadse temperaturen beter in balans blijven (city heat island) door verdamping van vocht. Waardoor minder mensen dood gaan.

Onderzoeken hebben allang aangetoond dat groen goed voor ons is.
Qua gezondheid, maar ook economisch. Groen maakt ons sneller beter maar houdt ons ook langer gezond. Onroerend goed is meer geld waard met een tuin of groen in de buurt, wel 14 % meer.

Dus niet minder, maar meer bomen en groen!
9 maart is een statement. Dit gaat verder dan je eigen stukje straat.

Kom en laat zien en horen dat je snapt waar het om gaat! Als wij er niet voor opkomen sneuvelen er steeds meer bomen, want wie doet het anders? De bomen? De overheid?

Hier is de oproep

https://www.facebook.com/events/1716528248562717/

Wat : Bomenkap-protest Ceintuurbaan. Kom en laat je horen.
Waarom: De longen van de Ceintuurbaan worden bedreigd; dit gaat ons allen aan.
Waar : Ceintuurbaan 254; tussen Ferd Bol & Dusartstraat
Wie: buurtbewoners & Amsterdammers
Contact via: Cobie Groenendijk, M 06-49752960; cobiegroenendijk@hotmail.com

Beste Adammers & buurtbewoners,

deze 7 bomen aan de Ceintuurbaan (tussen de Ferdinand Bol & Dusartstraat) worden a.s. woensdagavond 9 maart tussen 20 en donderdagnacht 02.00 hr gekapt. Er komen geen bomen voor terug, de bomen moeten plaats maken voor een nieuwe mega-tramhalte in het kader van de Noord-Zuid-lijn & het Rode Loper-project. In totaal vermindert het bomenaantal tussen de Ferdinand Bol en de Hobbemakade daarmee met 10 bomen (van 34 naar 24).

Dat vinden wij geen goede zaak. De informatievoorziening over deze kap door de gemeente Amsterdam is niet transparant geweest en wij als bewoners voelen ons overvallen door deze bomenkap.
Bomen zijn de longen van de stad en zijn heel belangrijk voor de gezondheid en welzijn van ons, onze kinderen en de dieren in onze stad. Daarom willen wij dit als buurtbewoners niet ongezien voorbij laten gaan en de gemeente woensdagavond oproepen de hoeveelheid bomen aan de Ceintuurbaan intact te laten.